Το ιστολόγιο της ένωσης πολιτών Νομού Καβάλας Σαΐτα

Τρίτη 15 Απριλίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΆΝΤΗΣΗΣ

Η επόμενη συνάντηση της Σαΐτας ορίστηκε για την Τετάρτη 16 Απριλίου στις 8 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Εσπέρια

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στην προηγούμενη συνάντηση συζητήσαμε τρόπους ενημέρωσης του κοινού για τις υποδομές ανακύκλωσης που ήδη υπάρχουν και μία από τις προτάσεις που έγιναν ήταν να τυπωθεί είτε ένα φυλλάδιο είτε κάτι πιο σύντομο το οποίο θα λέει που ανακυκλώνεις το κάθε τι. Π.χ. το χαρτί στους μπλε κάδους, τις μπαταρίες στις διαφανείς στήλες Αφής κ.λ.π.
Ειπώθηκε και η ιδέα να δίνονται από τους καταστηματάρχες πάνινες τσάντες οι οποίες θα έχουν τυπωμένα τα ανωτέρω, το όνομα του καταστήματος και το blog της Σαΐτας. Προτείνουμε (από κοινού με τη Βάσω) να τυπώνει κάθε κατάστημα τη δική του πάνινη τσάντα όπου θα αναφέρεται όλα τα ανωτέρω και στο blog της Σαΐτας να αναφέρουμε ότι το κατάστημα ανήκει στο δίκτυο των φιλικών προς το περιβάλλον καταστημάτων της πόλης.
Το κόστος για κάθε πάνινη τσάντα ανέρχεται περίπου στο 1 ευρώ μαζί με το τύπωμα σύμφωνα με προσφορά που πήραμε.
Συμπτωματικά σήμερα διάβασα και το παρακάτω άρθρο στην Καθημερινή.
"Αρχισε η αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας

Της Εφης Χατζηιωαννιδου

Με κεντρικό σύνθημα «δεν είμαι πλαστική σακούλα» άρχισε χθες στην Αθήνα η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας, σε εννιά μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με τσάντες από ανακυκλώσιμα υλικά. Ηδη στο κέντρο της πόλης εθελοντές του Δήμου Αθηναίων διένειμαν πάνινες τσάντες, αλλά και ενημερωτικό υλικό, προκειμένου οι πολίτες να μάθουν όλες τις λεπτομέρειες της δημοτικής πρωτοβουλίας. Η πιλοτική εφαρμογή θα διαρκέσει περίπου 1,5 μήνα και από 1ης Ιουνίου θα ξεκινήσει η υποχρεωτική εφαρμογή τουλάχιστον στις επιχειρήσεις που έχουν υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο.

Οι νέες σακούλες στα σούπερ μάρκετ θα επιβαρύνουν κατά 7 λεπτά τον καταναλωτή, θα είναι από βιοαποδομήσιμα υλικά (άμυλο, ρύζι κ. λπ.) και θα έχουν διάρκεια ζωής που δεν θα υπερβαίνει τους 18-20 μήνες ζωής. Θα διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα σε πολλούς λιανεμπόρους να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε πάνινες τσάντες πολλαπλών χρήσεων. Οπως δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, «το μέτρο θα επεκταθεί και σε πόλεις της περιφέρειας. Μετά την 1η Ιουνίου και για τρεις συνεχόμενους μήνες θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση του μέτρου που θα διαρκέσει μία πενταετία μετά το τέλος της οποίας θα ανανεωθεί αυτόματα. Τα σούπερ μάρκετ που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή είναι: Α. Β. Βασιλόπουλος, Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ, Αφοί Βερόπουλοι, Bazaar, Γαλαξίας, Carrefour Μαρινόπουλος, Dia Hellas, Μy Market της ΜΕΤΡΟ, Σκλαβενίτης, ενώ συμμετέχει και το δίκτυο των 200 καταστημάτων της εταιρείας «Γρηγόρης Μικρογεύματα & Cofferight», καθώς και ο Σύνδεσμός Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος.

Χθες, εξάλλου, ο δήμαρχος Αθηναίων επισκέφθηκε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά με τον οποίο και συζήτησε το θέμα της ανακύκλωσης. Ο δήμαρχος δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ότι προτάθηκε στον υπουργό ένα συμπληρωματικό σύστημα ανακύκλωσης για το οποίο θα κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση. Παράλληλα, προτάθηκε, και έγινε αποδεκτή, η επέκταση σε όλη την Ελλάδα του προγράμματος που εφαρμόστηκε με επιτυχία στα σχολεία της Αθήνας."
Κατερίνα Μάλλιου