Το ιστολόγιο της ένωσης πολιτών Νομού Καβάλας Σαΐτα

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΧΩΝ

® Πώς ξεκίνησε η Σαΐτα?

Από μία παρέα που βαρέθηκε να σχολιάζει απλώς τα κακώς κείμενα του τόπου μας και θέλησε να αναλάβει δράση, χωρίς να στηρίζεται ή να ελέγχεται από κομματικές δομές.

® Τί είναι η Σαΐτα σήμερα?

Η παρέα που μετεξελίσσεται σε ένωση πολιτών.

Δε χρειάζεται οποιαδήποτε νομική μορφή ούτε διοικητικό συμβούλιο για να λειτουργήσει, εφ’ όσον η ένωση ακολουθεί τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας και η δράση της στηρίζεται στην άσκηση των ατομικών πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων κάθε μέλους της. Κάθε μέλος ευθύνεται προσωπικά για τις θέσεις και τις πράξεις του.

® Πού στοχεύει η Σαΐτα?

Σε ό,τι μας ενοχλεί και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωή μας είτε στην πόλη της Καβάλας είτε στην ευρύτερη περιοχή.

® Τρόποι Δράσης

Εντοπίζουμε τα προβλήματα, ενημερωνόμαστε από τους αρμόδιους, συζητάμε και προτείνουμε λύσεις σε πρώτη φάση σε όσους μπορούν να βοηθήσουν είτε αυτοί είναι αρμόδιοι φορείς ή άλλες συλλογικότητες ή άτομα.

Παρακολουθούμε συστηματικά και πιέζουμε αν χρειαστεί για την επίλυση των προβλημάτων.

Ελέγχουμε τους φορείς ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους, ξεκινώντας από τα βασικά και τα αυτονόητα.

Ευαισθητοποιούμε και κινητοποιούμε τους υπόλοιπους πολίτες της περιοχής μας.

Εργαζόμαστε εθελοντικά για να πετύχουμε τους στόχους μας.

® Δομή και Λειτουργία

Μέλη της ένωσης μπορούν να γίνουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τα προβλήματα της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε διάκριση, αρκεί να αποδέχονται ότι η Σαΐτα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση κομματικών και οικονομικών συμφερόντων και την επιδίωξη προσωπικών φιλοδοξιών.

Κοινός τόπος για τη συμμετοχή και τη δράση είναι οι ανθρωπιστικές και οικολογικές ευαισθησίες.

® Λήψη Αποφάσεων

Κάθε δράση αποφασίζεται από την πλειοψηφία των παρόντων στη γενική συνέλευση μελών που γίνεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Σε κάθε δράση πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή τουλάχιστον 5 μέλη για να πραγματοποιηθεί.

® Όργανα

Σε κάθε συνέλευση ορίζεται μετά από κλήρωση ένας συντονιστής που διευθύνει τη συζήτηση και ένας γραμματέας που τηρεί συνοπτικά πρακτικά και δημοσιεύει την ημερήσια διάταξη της επόμενης συνέλευσης.

Διαχειριστής του ιστολογίου καθορίζεται διαφορετικό μέλος στην 1η συνάντηση του Μαρτίου και του Σεπτεμβρίου κάθε έτους για εξάμηνη θητεία.

Υπεύθυνος τύπου καθορίζεται διαφορετικό μέλος στην 1η συνάντηση του Μαρτίου και του Σεπτεμβρίου κάθε έτους για εξάμηνη θητεία.

® Μητρώο Μελών

Κάθε μέλος παρέχει τα προσωπικά του στοιχεία (ονοματέπωνυμο, ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνο) τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο για ενημέρωση και βρίσκονται στην κατοχή του διαχειριστή του ιστολογίου.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πως γινετε καποιος μελος αυτης της οργανωσης?

saita είπε...

Έρχεται στην επόμενη συνάντηση των μελλών. Οι συναντήσεις ανακοινώνονται (ημερομηνία, ώρα και τόπος) στο blog μερικές μέρες πριν. Η επόμενη είναι την Δευτέρα 25/2. Τόπος και ώρα θα αναρτηθούν εδώ εγκαίρως.

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα Ειναι 25/2
Θα γίνει στο ίδιο ΚΑΦΕ που γίνονται οι συναντήσεις σας? Κατά τι ώρα?
Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Κώστας πάλι..
Μόλις διάβασα για την συνάντηση.

(για να μήν μπείς στον κοπο να απαντήσεις).

Unknown είπε...

ΤΕΛΙΚΑ Η ΣΑΙΤΑ ΘΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 24.3 ΣΤΟ ΡΟΔΟΝ ΑΠΟ 20.00 ΜΕΧΡΙ 22.00

Unknown είπε...

Ο Σύλλογος Διάσωσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην προσπάθειά του να διασωθεί η Πλατεία Μακέδου, να αναδειχθεί το σύμπλεγμα των παλαιών καπναποθηκών που βρίσκονται τριγύρω της πλατείας και να προασπίσει κάθε δημόσια γη από πράξεις καταπάτησής των και οικειοποίησης εκτάσεων, διοργάνωσε στις 26-3-2008 δημόσια εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας και με το πέρας αυτής, συντάχθηκε ψήφισμα το οποίο υπογράφεται από τους πολίτες της Καβάλας.
Ενόψει εκδήλωσης για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) Δήμου Καβάλας τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2008, θα κατατεθούν οι συλλεχθείσες υπογραφές και θα δημοσιευθούν στον τοπικό τύπο τα ονόματα των συμπολιτών που ζητούν τα όσα μνημονεύονται στο ψήφισμα.
Προκειμένου να διαμορφωθεί πίεση προς τους αρμόδιους φορείς, καλείσθε κάθε ένας από εσάς στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει, να συγκεντρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές με την ιδιότητα κάθε ενός και να αποστείλετε αυτές το αργότερο τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2008 και ώρα 12:00 οι συγκεντρωθείσες υπογραφές να παραδοθούν στο γραφείο μου, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο φάκελος. ΩΣ ΚΙΝΗΣΗ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΌ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΚΑΛΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΑΙΤΑΣ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ. ΑΣ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ. Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
ΨΗΦΙΣΜΑ
Οι παρακάτω υπογράφουσες και υπογράφοντες το παρόν ψήφισμα, καλούμε τη Δημοτική Αρχή της πόλης Καβάλας να προχωρήσει άμεσα:
Α) Στη διαδικασία αναγνώρισης της προϋφιστάμενης του 1923 κοινόχρηστης έκτασης της Πλατείας Μακέδου και της οδού Ελευθερίας
Β) Στην απελευθέρωση του χώρου από τις μπάρες που έχουν τοποθετηθεί σε τμήμα της Πλατείας και στην αποξήλωση της τσιμεντόστρωσης
Γ) Στην προάσπιση κάθε δημόσιας γης που υπάγεται στην αρμοδιότητά της και στην αναζήτηση των υπαιτίων των πράξεων καταπάτησης και οικειοποίησης αντίστοιχων εκτάσεων
Η διάσωση της Πλατείας Μακέδου και η ανάδειξη του συμπλέγματος των παλαιών καπναποθηκών που βρίσκονται τριγύρω της πλατείας, καθώς και όλου του ιστού από την οδό Ελευθερίας έως την οδό Μακαρίου, είναι άμεσης προτεραιότητας έτσι ώστε να μετασχηματισθεί το ιστορικό συγκρότημα των καπναποθηκών σε τεχνολογικό - πολιτιστικό πάρκο με την επανάχρηση των μνημείων, την εγκατάσταση σε αυτά νέων δραστηριοτήτων έρευνας και τεχνολογίας και να προχωρήσει η σωστική επέμβαση για όλα τα κτίρια, προκειμένου να αναδειχθεί η ιστορία της Καβάλας.
Η Πλατεία Μακέδου ανήκει στην Καβάλα και στην ιστορία της.