Το ιστολόγιο της ένωσης πολιτών Νομού Καβάλας Σαΐτα

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΕΙΜΈΝΟΥ ΑΡΧΩΝ

Το κείμενο που ακολουθεί είναι η πρόταση της επιτροπής που ορίστηκε στην τελευταία συνάντηση. Προτάσεις για αλλαγές, βελτιώσεις, προσθήκες, μπορούν να γίνουν στα σχόλια, και/ή στην συνάντηση της Δευτέρας όπου και θα ψηφιστεί στην τελική του μορφή.



® Πώς ξεκίνησε η Σαΐτα?

Από μία παρέα που βαρέθηκε να σχολιάζει απλώς τα κακώς κείμενα του τόπου μας και θέλησε να αναλάβει δράση, χωρίς να στηρίζεται ή να ελέγχεται από κομματικές δομές.

® Τί είναι η Σαΐτα σήμερα?

Η παρέα που μετεξελίσσεται σε ένωση πολιτών.

Δε χρειάζεται οποιαδήποτε νομική μορφή ούτε διοικητικό συμβούλιο για να λειτουργήσει, εφ’ όσον η ένωση ακολουθεί τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας και η δράση της στηρίζεται στην άσκηση των ατομικών πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων κάθε μέλους της. Κάθε μέλος ευθύνεται προσωπικά για τις θέσεις και τις πράξεις του.

® Πού στοχεύει η Σαΐτα?

Σε ό,τι μας ενοχλεί και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωή μας είτε στην πόλη της Καβάλας είτε στην ευρύτερη περιοχή.

® Τρόποι Δράσης

Εντοπίζουμε τα προβλήματα, ενημερωνόμαστε από τους αρμόδιους, συζητάμε και προτείνουμε λύσεις σε πρώτη φάση σε όσους μπορούν να βοηθήσουν είτε αυτοί είναι αρμόδιοι φορείς ή άλλες συλλογικότητες ή άτομα.

Παρακολουθούμε συστηματικά και πιέζουμε αν χρειαστεί για την επίλυση των προβλημάτων.

Ελέγχουμε τους φορείς ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους, ξεκινώντας από τα βασικά και τα αυτονόητα.

Ευαισθητοποιούμε και κινητοποιούμε τους υπόλοιπους πολίτες της περιοχής μας.

Εργαζόμαστε εθελοντικά για να πετύχουμε τους στόχους μας.

® Δομή και Λειτουργία

Μέλη της ένωσης μπορούν να γίνουν όλοι όσοι ζουν ή εργάζονται στην περιοχή του νομού Καβάλας, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε διάκριση, αρκεί να αποδέχονται ότι η Σαΐτα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση κομματικών και οικονομικών συμφερόντων και την επιδίωξη προσωπικών φιλοδοξιών.

Κοινός τόπος για τη συμμετοχή και τη δράση είναι οι ανθρωπιστικές και οικολογικές ευαισθησίες.

® Λήψη Αποφάσεων

Κάθε δράση αποφασίζεται από την πλειοψηφία των παρόντων στη γενική συνέλευση μελών που γίνεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Σε κάθε δράση πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή τουλάχιστον 5 μέλη για να πραγματοποιηθεί.

® Όργανα

Σε κάθε συνέλευση ορίζεται μετά από κλήρωση ένας συντονιστής που διευθύνει τη συζήτηση και ένας γραμματέας που τηρεί συνοπτικά πρακτικά και δημοσιεύει την ημερήσια διάταξη της επόμενης συνέλευσης.

Διαχειριστής του ιστολογίου καθορίζεται διαφορετικό μέλος στην 1η συνάντηση του Μαρτίου και του Σεπτεμβρίου κάθε έτους για εξάμηνη θητεία.

Υπεύθυνος τύπου καθορίζεται διαφορετικό μέλος στην 1η συνάντηση του Μαρτίου και του Σεπτεμβρίου κάθε έτους για εξάμηνη θητεία.

® Μητρώο Μελών

Κάθε μέλος παρέχει τα προσωπικά του στοιχεία (ονοματέπωνυμο, ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνο) τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο για ενημέρωση και βρίσκονται στην κατοχή του διαχειριστή του ιστολογίου.