Το ιστολόγιο της ένωσης πολιτών Νομού Καβάλας Σαΐτα

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Συνάντηση με τον δήμαρχο Φιλίππων

Συνάντηση με τον δήμαρχο Φιλίππων κ. Τσαλταμπασίδη Λάζαρο

Στη συνέχεια των επαφών της σαϊτας με τοπικούς παράγοντες για το θέμα της ανακύκλωσης συναντηθήκαμε με τον δήμαρχο Φιλίππων στις 24/1/08 στο δημαρχείο. Η πρωτοβουλία για την επαφή οφείλεται στο γεγονός ότι ο Δήμος Φιλίππων προχωρεί σε λύσεις εκτός της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΕΕΑ).
Ο δήμαρχος μας εξήγησε ότι θέλει να προχωρήσει την ανακύκλωση τόσο για λόγους προστασίας περιβάλοντος όσο και για οικονομικούς λόγους (όφελος από πώληση ανακυκλώσιμων υλικών, μείωση εξόδων από τη μείωση του όγκου των απορριμάτων)
Υπό το πλέγμα της ΔΙΑΜΑΘ (διαδημοτική επιχείρηση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) οι δήμοι Φιλίππων, Καβάλας, Δράμας και Κομοτηνής προχωρούν σε σύμπραξη για την διαχείρηση των ανακυκλώσιμων απορριμάτων. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο 2008. Οι οικονομικοί πόροι υπάρχουν στο Δήμο Φιλίππων. Η ΕΕΑ θα προμηθεύσει με οχήματα και κάδους τον δήμο Φιλίππων, η αποκομιδή θα γίνεται από τον Δήμο και τα ανακυκλώσιμα θα συγκεντρώνονται στον ΓΔΑΥ που θα γίνει στη Δράμα. Ανάλογος ΓΔΑΥ προβλέπεται να γίνει στην Αλεξανδρούπολη.
Στη συνέχεια μας μίλησε για τους προβληματισμούς του σχετικά με το πως θα οργανωθεί και θα διαφημιστεί το εγχείρημα της ανακύκλωσης ώστε να πετύχει. Ο μεγάλος στόχος του είναι να ενημερώσει τα παιδιά των σχολείων ώστε να αποτελέσουν τους καλύτερους διαφημιστές του προγράμματος. Στα πλαίσια αυτής της καμπάνιας θα εμπλέξει την επιτροπή παιδείας του δήμου καθώς και τους καθηγητές περιβαλλοντικής αγωγής που υπηρετούν σε σχολεία του Δήμου. Επίσης συνεργάστηκε με σκιτσογράφο για τη δημιουργία κάποιου φυλλαδίου.
Για τη μερία των δημοτών υπάρχει η πολιτική βούληση για την καθιέρωση κινήτρων για τους συνεπείς πολίτες ενώ υπάρχει και η σκέψη για αντικίνητρα για τους «ρυπαντές» δημότες.
Από την πλευρά της η σαϊτα προσέφερε την εθελοντική εργασία της για τη στήριξη του εγχειρήματος καθώς και την αποστολή κάποιων φυλλαδίων που έχει ώστε να πάρει ιδέες για την διαφήμιση του εγχειρήματος.
Στο τέλος μας μίλησε ότι στις σκέψεις του είναι να ξεκινήσει μια προσπάθεια κομποστοποίησης στο δήμο Φιλίππων. Στο σημείο αυτό ενημερώθηκε ότι υπάρχει ευρωπαϊκό πρόγραμμα το growingwithcompost το οποίο μπορεί να χρηματοδοτήσει δράσεις σχετικές με το κομπόστ.
Υ.Γ. Στο φυσικό ερώτημα γιατί δεν έγινε επαφή με το δήμαρχο Καβάλας η απάντηση είναι ότι από πληροφόρηση που είχαμε ήταν ότι ο δήμος Καβάλας δεν μετέχει στο εγχείρημα των 3 δήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια: